Në mes të majit 2025, në një kopsht në Gramsh shpërtheu një rast salmonelë, duke prekur dhjetëra fëmijë. Ngjarja pengoi seriozisht sigurinë ushqimore dhe ngjalli shqetësime në mesin e publikut. Kopshti, që frekuentohej nga 92 fëmijë dhe kishte 19 punonjës, përjetoi një situatë alarmante pas hospitalizimit të një fëmije me dizenteri klinike. Inspektimi shëndetësor zbuluar se 16 fëmijë dhe një psikolog ishin infektuar me salmonelë.
Rasti ndodhi gjatë fundjavës, por inspektimi u shty për të hënën, me justifikimin se institucionet ishin të mbyllura. Ana Vuksana, ekspertja e sigurisë ushqimore, e quajti këtë veprim një shkelje të ligjit. Më vonë, hetimet treguan se salmonela ishte gjetur te vezët, megjithatë Autoriteti Kombëtar i Ushqimit (AKU) informoi se kontaminimi ka ndodhur nga faktorë të tjerë në kopsht, jo nga ushqimi. Mostrat e vezëve nga prodhuesi rezultuan negative, duke përfshirë edhe ato nga fermat përkatëse.
Kur hetimi për shkaktarët e kontaminimit u ndal, përgjegjësia u tha se binte mbi psikologen e infektuar. Vuksana theksoi se mungesa e informacionit pengon përmirësimin e situatës dhe masat e nevojshme. Një tjetër shqetësim erdhi nga etiketa e mishit të bllokuar në kopsht, e cila nuk përputhej me faturën, duke çuar në një gjobë prej 300 mijë lekësh për kopshtin.
Historia e salmonelës në kopshtin e Gramshit është vetëm një episod në një çështje më të gjerë. Sipas të dhënave, më shumë se 66 mijë fëmijë kanë qenë pjesë e sistemit arsimor parauniversitar në vitin 2024, shumë prej të cilëve ndjekin kopshte që ofrojnë ushqim. Bashkia e Tiranës ka rreth 12 mijë fëmijë në kopshte dhe çerdhe, dhe ka blerë mbi 370 mijë kg mish të freskët në periudhën 2021-2025, duke ndjekur kritere të rrepta për sigurinë.
Kjo ngjarje tregon se siguria ushqimore është një sfidë komplekse, duke u lidhur me shumë institucione dhe proceset e tyre. Ekspertët theksojnë nevojën për një qasje të unifikuar për të garantuar kontrollin dhe monitorimin e ushqimit në cdo fazë të tij.