Teksa sëmundjet vdekje prurëse është përhapur si grip dhe sëmundjet e brendshme janë shtuar, siguria ushqimore ka mbërritur në pikën, ku çdo kush flet për të, por asnjë autoritet… nuk bënë asgjë! Përveç disa debateve publike të ngitur nga qytetarët e alarmuar, artikujt në formën e denoncimeve të botuara më parë në media, për cilësinë e ushqimeve që konsumojmë, fshihen “në drejtim të paditur”, ndërsa botuesi disa ditë më pas, e mbush faqen me reklama nga kompanitë.
Pronari i firmës së qumështit “Lufra” po procedohet penalisht, i akuzuar për prodhim të kundraligjshëm të artikujve ushqimor. Mësohet se ka nisur procedimi penal ndaj shtetasit A. Nderka, nga firma e të cilit janë sekuestruar 1350 kg qumësht pluhur.
Ndërkohë, ky qumësht është sekuestruar nga Krimi Ekonomik, sipas të cilit, në etiketë nuk përshkruhej qumështi pluhur. Ndërsa, është shtuar se qumështi i sekuestruar nuk ishte deklaruar në faturat e TVSH.
Interesat e opinionit publik, janë të shqetësuar të mbushin më parë xhepat e tyre, ndërkohë që barku i konsumatorëve mbushet me lëndë të rrezikshme për shëndetin, apo trajtohet si budallenj, duke i’a shitur “sapunin për djath”.
Disa denoncime janë bërë publike nga vetë qytetarët, ndërsa lajmet në mediat shqiptare se produktet e qumështit, prodhohen me qumësht pluhur, pas publikimit janë fshirë, jo sepse kanë qenë të rreme, sepse asnjëherë nuk është provuar e kundërta. Ja çfarë shkruan gazeta Dita:
Ndërkohë, jo më larg se dy ditë më parë mediat njoftuan se në fabrikën e qumështit Lufra, një nga markat më të përhapura në treg seksioni kundër krimit ekonomik e financiar gjeti përzierës të padeklaruar. Pra kosi që shitet si i gatitur nga qumësht lope produkt natyral nuk është i tillë.
Ekspertë të fushës të konsultuar nga DITA thonë se situata me bulmetet që konsumojmë përditë është më e rëndë se kaq dhe jo vetëm tek Lufra. Rasti i kësaj marke që me gjasa është një “goditje nën brez” konkurentësh, ka zbuluar padashur një pjesë të së vërtetës, por edhe vetë ata që mund të kenë nxitur kontrollin në Lufra, janë njësoj. Ose më keq.
Ushqimet e pakontrolluara, janë një ndër shkaqet e shtimit të pazakontë gjatë viteve të fundit, të numrit të të prekur nga helmime apo sëmundje të ndryshme të aparatit tretës, deri tek ato tumoriale, ku sipas raporteve, rastet e të prekurve nga këto sëmundje, po shtohen vit pas vitit në Shqipëri. Skandali i helmeve me produktet ushqimore, sidomos në ditët e nxehta të vitit, nuk është një fenomen i ri në vendin tonë, kjo dëshmohet fare mirë nga ngjarjet e ndryshme të kronikave të lajmeve, ku fatkeqësisht dasmat janë kthyer në mort, gëzimet shoqërore apo familjare, janë kthyer në një ditë makthi për të helmuarit nga këto produkte.
Por, rastet më skandaloze janë ato të sëmundjeve të ndryshme tumoriale, si pasojë e kequshqyerit, jo për faj të konsumatorit, por prej produkteve të pakontrolluara apo të prodhuara abuzivisht, jashtë çdo cilësie të nënprodukteve të qumështit, si gjalpi, djathi, kosi, etj! Këto raste janë trajtuar shpesh herë në media, po asnjëherë nuk janë trajtuar me seriozitetin e duhur nga organet kompetente.
Skandalet me qumshtin pluhur, janë botuar kohë më parë nga prestigjozja shqiptarja.com, e cila me anë të një dokumenti publikoi një artikull ku tregonte fare mirë, se AKU kishte vendosur një gjobë të majme kompanisë “LUFRA” Shpk, pasi produktet e saj të qumështit ishin me qumësht pluhur. Pas botimit të artikullit e gjetur në mediat e tjera, por publikuar nga shqiptarja.com me titull:
“Qumështi i sekuestrua nuk ishte deklaruar në faturat e TVSH. Në etiketë nuk përshkruhej qumështi pluhur”, ka njoftuar Krimi Ekonomik i firmës “Lufra”.