Në kuadër të Barometrit të Sigurisë, Qendra për Studimin e Demokracisë dhe Qeverisjes kreu një vrojtim për të shqyrtuar sigurinë ushqimore në Shqipëri. Vlerësimi u fokusua në dy aspekte kryesore: sigurinë ushqimore fizike dhe financiare.
Sipas rezultateve të anketës, e cila përfshiu 1124 individë nga të gjitha anët e Shqipërisë, 63.5% e të anketuarve deklaruan se nuk kishin reduktuar sasinë e ushqimit apo nuk kishin kaluar pa ngrënë gjatë vitit të fundit për shkak të mungesës së fondeve. Megjithatë, 13.8% e pjesëmarrësve konfirmuan se e kishin përjetuar këtë situatë çdo muaj. Një tjetër mënyrë për të vlerësuar pasigurinë financiare ishte shqetësimi se do t’u mbaronin paratë për të blerë ushqim deri në marrjen e pagës së radhës; rreth 55.5% e të anketuarve nuk ishin të preokupuar për këtë, ndërsa 18.7% shqetësoheshin çdo muaj.
Të dhënat treguan gjithashtu se vetëm 27.7% e familjeve kishin mundësinë të blenin llojet e ushqimeve që dëshironin, ndërsa 11.2% e tyre nuk e kishin pasur kurrë këtë mundësi. Po ashtu, 23.9% e individëve shprehën shqetësime për sigurinë e nevojave ushqimore në të ardhmen. Përfundimisht, rreth 20% e banorëve po përballeshin me pasiguri ushqimore financiare.
Sa i përket sigurisë fizike të ushqimit, rreth 80% e të anketuarve vlerësuan se kontrolli i ushqimit nga institucionet shtetërore ishte në nivele të ulta. Vetëm 23% e individëve mendonin se produktet ushqimore që shiteshin në Shqipëri ishin të sigurta dhe të padëmshme për shëndetin e tyre. Kjo sugjeron se rreth 80% e banorëve po ndienin pasiguri mbi sigurinë fizike të ushqimit.
Këto rezultate ofrojnë një panoramë të qartë për sfidat që përballen shqiptarët nga pikëpamja e sigurisë ushqimore, si në aspektin financiar ashtu edhe në atë fizik.















