Autoriteti Kombëtar i Ushqimit (AKU) ka raportuar se ka bllokuar mijëra kilogramë produktesh mishi të kontaminuara me salmonelë, përfshirë qofte, kërnacka e hamburgerë. Gjatë pesë muajve të parë të vitit 2025, janë identifikuar tre raste ngarkesash me salmonelë. Një rast i rëndësishëm përfshinte rreth 4.500 kg fileto të ngrirë derri, e cila fatmirësisht nuk ishte tregtuar, dhe për këtë produkt, subjekti u gjobit me 300 mijë lekë dhe u urdhërua asgjësimi i sasisë.
Edhe në një rast tjetër, u bllokuan 1.650 kg qofte zgare dhe 3.2 kg mish të grirë, me ndëshkimin për subjektin në 100 mijë lekë për shkelje të kërkesave të gjurmueshmërisë. Kapllan Sulaj, Dekan i Bioteknologjisë dhe Ushqimit, theksoi përmirësimet në proceset e kontrollit, por gjithashtu vuri në dukje vështirësitë në menaxhimin e dokumentacionit dhe inspektimeve, duke sugjeruar se mund të ketë hallka të tjera në zinxhirin e prodhimit që kontribuojnë në kontaminim.
Për sa i përket viteve të kaluara, në 2023 është regjistruar një rast me salmonelë, ndërsa në 2024 janë evidentuar katër raste. Një rast tjetër pati pasojë mbylljen e linjës së prodhimit për 38 kg mish të grirë dhe 92 kg kërnacka, të cilat ishin infektuar. Subjekti mori një gjobë prej 100 mijë lekësh dhe u urdhërua të kryejë pastrimin e linjës së produkteve.
Një tjetër rast shqetësues përfshinte 200 kg kërnacka dhe 50 kg hamburgerë, të cilat gjithashtu u urdhëruan për asgjësim. AKU nuk ka ndarë emrat e kompanive të përfshira derisa procedurat dhe ankesa të përfundojnë, duke treguar se çfarë po ndodh është vetëm maja e ajsbergut të një problemi më të madh në sektorin e sigurisë ushqimore.