Në muajin korrik, rritja e konsumit për shkak të sezonit veror, turizmit dhe blerjeve në veshje ka ndikuar në rritjen e çmimeve, duke shkaktuar një inflacion prej 2.5%. Ky është niveli më i lartë i inflacionit në 17 muajt e fundit. Çmimet e ushqimeve, në veçanti, patën një rritje më të madhe se mesatarja e inflacionit, duke shënuar një rritje prej 3.2% në korrik. Brenda këtij grupi, vajrat dhe yndyrat kishin rritjen më të lartë çmimi, por edhe perimet, qumështi, djathi, vezët, mishi, frutat dhe peshku kontribuan në këtë inflacion të lartë.
Turizmi ka pasur një ndikim të dukshëm, jo vetëm në çmimet e ushqimeve, por edhe në argëtim, kulturë dhe pije alkoolike. Sipas INSTAT, qiratë gjithashtu kanë shënuar një rritje prej 3% krahasuar me vitin e kaluar. Inflacioni për bare, restorante dhe hotele arriti në 2%, ndërkohë që një rënie e vogël prej 0.4% u vërejt në sektorin e transportit, e cila ndihmoi në uljen e inflacionit të përgjithshëm.
Bankën e Shqipërisë e sheh inflacionin si rezultat të një “superprodhimi” të parasë, që sjell rritjen e çmimeve të mallrave dhe ul fuqinë blerëse. Ajo synon që inflacionin ta mbajë në nivelin 3% përmes politikës monetare, dhe pritet që në fund të vitit të arrijë këtë objektiv.
Ecuria e inflacionit për muajin e kaluar ka shënuar një rritje të gradualshme që nga janari, kur inflacioni ishte 1.9%, ndërsa tani ka arritur 2.5%. Rritja në ushqime, si vajra (6.7%), zarzavate (5.4%), e më pas qumësht, djathë dhe vezë (3.8%) reflekton tendencat aktuale të tregut. Kategoritë e tjera që kanë ndikuar në inflacion përfshijnë argëtimin dhe kulturën, ushqimet e pije joalkoolike, si dhe ngjashmërinë e çmimeve të qirave dhe shpenzimeve për lëndë djegëse.
Me këtë situatë, konsumatorët përballen me sfida për shkak të rritjes së çmimeve, veçanërisht në sektorët kryesorë si ushqimi dhe akomodimi.















