ITALIA- Një rrotë djathi “Parmigiano Reggiano” me peshë 36 kg është shpallur si “një thesar i vërtetë i natyrës” pasi theu rekordin e jetëgjatësisë për djathin parmixhano. Kjo rrotë djathi, e cila është ende e konsumueshme, është prodhuar në vitin 1998 nga Romano dhe Silvia Camorani në qumështoren e tyre në Poviglio, një qytet i vogël pranë Parmës në rajonin Emilia-Romagna në veri të Italisë. Pas 27 vitesh dhe tre muajsh, djathi u hap dhe u provua për herë të parë të dielën, duke thyer rekordin e mëparshëm prej 21 vitesh.
“Aroma dhe shija ishin të jashtëzakonshme”, thaRomano Camorani, duke shtuar se e kishte ruajtur me përkushtim rrotën e djathit edhe pse nuk prodhon më djathë.
Parmigiano Reggiano ka statusin e mbrojtur të origjinës nga Bashkimi Evropian, që do të thotë se mund të prodhohet vetëm në provincat italiane të Reggio Emilia, Parma dhe Modena, si dhe në disa pjesë të Mantovës dhe Bolognës. I bërë nga qumështi i lopës, kripa dhe lëngu i stomakut të kafshëve, ky djathë zakonisht piqet nga 12 deri në 36 muaj.
Pjekja më e gjatë ndodh vetëm në raste të jashtëzakonshme. Sa më e madhe të jetë rrota e djathit, aq më shumë shanse ka për të rezistuar më gjatë. Djathi duhet të ketë përmbajtjen e duhur të yndyrës, proteinave dhe kripës për të mbijetuar në kohë. Është vetë prodhuesi ai që vendos kur të ndalojë procesin e pjekjes dhe kur të hapë djathin. Djathi që ka pjekje të gjatë shqyrtohet nga një panel i Konsorciumit të Parmigiano Reggiano, i cili e vlerëson nëse është i përshtatshëm për konsum. Presidenti i konsorciumit, Nicola Bertinelli, tha se hapja e rrotës së Camoranit ishte “një moment i jashtëzakonshëm”.
“Kjo tregon se ky produkt mund të mbetet i mrekullueshëm me kalimin e kohës, pa përdorimin e konservantëve. Është një thesar i vërtetë natyror”, u shpreh ai.
Rreth 7 kg nga djathi i Camoranit u konsumuan gjatë ceremonisë së prerjes në Acetaia Razzoli, një prodhues familjar uthulle balsamike, themeluar nga kampioni olimpik në skijim, Giuliano Razzoli. Përveç përbërësve të duhur, Camorani beson se jetëgjatësia e djathit i detyrohet edhe kujdesit të tij të vazhdueshëm.
“E kam ruajtur me dashuri, si një fëmijë. Besoj se mund të kishte zgjatur edhe 30 vjet”, tha ai.