Në tetor 2024, kompania “Bajraktari Food” importoi mbi 26 mijë kg mish pule të infektuar me salmonelë, duke e shndërruar atë në 17 mijë e 500 kg gjiro, ose sufllaqe pule. Pas publikimit të rezultateve që konfirmuan praninë e salmonelës, ky mish ishte tashmë në treg për konsumatorët. Kompania u gjobit me 600 mijë lekë për dy shkelje të ndara, por sasia e kontaminuar kishte përfunduar te konsumatorët.
Ekspertët e sigurisë ushqimore kanë shprehur shqetësime për problematikat në këtë fushë në Shqipëri, duke përmendur se legjislacioni ka mangësi, çka ekspozon konsumatorët ndaj riskut mikrobiologjik. Ervin Resuli, një ekspert i njohur, theksoi se njoftimet për rreziket shpesh bëhen me vonesë, duke e bërë të pamundur ndërmarrjen e masave parandaluese në kohë.
Kapllan Sulaj, Dekan i Bioteknologjisë dhe Ushqimit, shtoi se njoftimi me vonesë ka qenë një problem kryesor gjatë shpërthimit të salmonelës, duke e lejuar infeksionin të përhapet më tej. Bajraktari Food kishte hedhur në treg mish të kontaminuar pa pritur rezultatet e analizave, dhe nuk ka pasur njoftime publike për konsumatorët në lidhje me këtë ngarkesë. Në një kërkesë të bërë për informacion mbi përhapjen e produktit dhe masat për informimin e konsumatorëve, kompania nuk përgjigj.
Sipas standardeve të sigurisë, duhej të ishin realizuar gjurmimi, tërheqja dhe asgjësimi i produktit, por nuk dihet nëse këto masa u realizuan. Ekspertët shprehen se penalizimet e lehta, si ajo e 600 mijë lekëve, nuk janë të mjaftueshme për të eliminuar rreziqet e tilla. Granit Sokolaj, një tjetër ekspert, theksoi se në vitin 2023 janë raportuar 76 mijë raste me salmonelë në vendet e Bashkimit Evropian, duke vënë në dukje se Shqipëria nuk është e izoluar nga ky problem global.