Shqipëria ka për të përmbushur kërkesat e Bashkimit Evropian (BE) në lidhje me bujqësinë, sigurinë ushqimore dhe peshkimin, të cilat përbëjnë tre nga 35 kapitujt e integrimit në BE. Siç shprehet Jasson Karl Aldeiss, drejtori për sigurinë ushqimore në Britaninë e Madhe, anëtarësimi do të ofrojë mundësi të reja për fermerët shqiptarë, duke lejuar eksportimin e produkteve me origjinë shtazore dhe hapjen e tregjeve të reja, që do të ndihmojnë financiarisht blegtorët.
Aldeiss thekson se për të nëj afruar me standardet e BE, Shqipëria ka nevojë për një përafrim të ligjeve dhe zbatimin e parimeve të sigurisë ushqimore, që janë të njëjta në Evropë dhe globalisht. Ai shpreh shqetësim lidhur me vendimin e Britanisë për t’u larguar nga BE, duke e konsideruar një hap të dëmshëm për sektorin e veterinarisë dhe ekonomisë.
Në të njëjtën linjë mendimi është edhe Carnela Rossi, ish-drejtoresha e Sigurisë Ushqimore në Berlin, e cila sugjeron bashkimin e inspektorateve në një strukturë më të unifikuar për të rritur standardet e produkteve ushqimore. Ajo argumenton se kjo do të garantonte gjurmueshmërinë dhe do të ndihmonte në ndalimin e abuzimeve që në burim.
Aktualisht, produktet me origjinë shtazore që eksportohen nga Shqipëria në Evropë janë vetëm vezët e klasit B, të cilat përdoren për industritë ushqimore dhe të kafshëve. Mishi dhe bulmeti nuk përfshihen në këtë kategori, pasi cilësohen si produkte të pashëndetshme dhe jashtë standardeve të kërkuara për konsumatorët evropianë.
Për t’u integruar në BE, Shqipëria ka për detyrë të përmirësojë standardet e saj ushqimore dhe të zbatojë reforma që do të ndihmojnë në zhvillimin e sektorit, përfshirë bashkëpunimin mes institucioneve dhe rritjen e cilësisë së produkteve. Realizimi i këtyre objektivave do të ndihmojë në rritjen e ekonomisë së vendit dhe sigurimin e një tregu më të gjerë për fermerët shqiptarë.















