BBC i ka kushtuar një artikull agroturizmit dhe kulturës kulinare shqiptare, duke theksuar rëndësinë e trashëgimit të recetave tradicionale nga brezi në brez. Articulli shpjegon se Shqipëria, në përpjekjen për të rikuperuar identitetin e saj kulinar pas dy periudhave amnezie, po shfrytëzon kontributin e gjysheve për të mësuar brezat e rinj si të përgatitin pjatat tradicionale.
Për periudhën nga viti 1946 deri në 1991, Shqipëria ishte nën sundimin e një regjimi komunist të ashpër, që izoloi vendin nga bota e jashtme. Gjatë kësaj kohe, librat e gatimit u shkatërruan, ndërsa ushqimi u kolektivizua dhe mungesat ishin të zakonshme. Pavarësisht rënies së komunizmit në vitet ’90, shumë shqiptarë, rreth 20% e popullsisë, u detyruan të emigronin, duke harruar shumë nga recetat e vjetra gjatë integrimit në kulturat e reja.
Artikulli thekson se në fillim të shekullit të 21-të, shumë shqiptarë të brendshëm dhe të jashtëm kishin humbur kontaktin me kuzhinën tradicionale shqiptare, përveç disa grave në një moshë të caktuar. Kryeministri shqiptar, duke reaguar ndaj shkrimit të BBC, shprehu optimizëm për rëndësinë e këtyre recetave në zhvillimin e agroturizmit, duke i konsideruar ato si një pikë të fortë për sipërmarrjet e reja që po hapen në vend.
Artikulli në BBC Travel nënvizon se tradita e gatimit dhe recetat e gjysheve shqiptare janë çelësi për revitalizimin e kulturës kulinare dhe një burim i rëndësishëm për agroturizmin në Shqipëri. Me ndihmën e këtyre traditave, Shqipëria po tenton të forcojë profilin e saj kulinar në arenën ndërkombëtare dhe të rinovojë lidhjen e saj me identitetin kulturor.















