Shqipëria po bën hapa të mëdha në industrinë e verës përveç prodhimit tradicional të rakisë, duke shënuar një rritje të madhe në eksportet e verës. Sipas statistikave të Instat për vitin 2025, në gjashtë muajt e parë, Shqipëria ka eksportuar 82% më shumë verë krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar. Prodhuesi Petrit Fiska nga fshati Roshnik i Beratit, me 30 vjet përvojë në prodhimin e verës, thekson se vera e tij, e njohur si “Made in Albania”, është kërkuar deri në Australi, përveç vendeve europiane si Franca, Belgjika dhe Italia.
Fiska përshkruan se vlerësimi ndërkombëtar i verave shqiptare është një motivim për prodhuesit, duke përmendur se varietete të ndryshme autoktone si Shesh i Zi, Shesh i Bardhë dhe rrushi dimërak kontribuojnë në shijen e veçantë të verës. Kjo e ka ndihmuar verën e Beratit të bëhet e njohur edhe në restorante me yje Michelin. Sidoqoftë, prodhuesit shqiptarë ndihen të kufizuar në sasi për shkak të parcelizimit të tokave, një pasojë e ligjit 7501 të vitit 1991, që ka penguar zhvillimin e bujqësisë në vend.
Fiska shpreh shqetësimin se ndarja e tokave në dynym në vend të hektarëve ka bërë që sipërfaqet e prodhimit të jenë të vogla, duke e vështirësuar përpjekjen për të zgjeruar vreshtarinë. Megjithëse ka një interes të madh nga tregu për verën shqiptare, prodhuesit gjenden përballë sfidave që lidhen me kapacitetet e prodhimit. Dëshira për të rritur sipërfaqen e vreshtarisë është e fortë, por pengesat ligjore dhe strukturore vazhdojnë të jenë një problem.
Kështu, ndonëse Shqipëria ka potencialin për të rivalizuar në tregun e verës europiane dhe më gjerë, arritja e këtij potenciali kërkon një riparim të thellë të strukturave bujqësore dhe një strategji të fortë për zhvillimin e sektorit.