Dy modele të zakonshme diete që përfshijnë konsumin e lartë të çokollatës dhe ëmbëlsirave mund të lidhen me një rrezik të shtuar të sëmundjeve kardiovaskulare dhe vdekjes në moshën e mesme, sipas një studimi të botuar në BMC Medicine .
Më konkretisht, studiuesit nga Universiteti i Oksfordit identifikuan dy dieta që shoqëroheshin me një rrezik në rritje të sëmundjeve kardiovaskulare dhe vdekjes në moshën e mesme. E para përfshinte shumë çokollatë , ëmbëlsira, gjalpë dhe bukë të bardhë dhe disa fruta dhe perime të freskëta. E dyta përfshinte shumë pije të ëmbla me sheqer, lëngje frutash, çokollatë, ëmbëlsira, sheqer në tryezë dhe konservues dhe pak gjalpë dhe djathë me yndyrë të lartë.
Për të ekzaminuar efektet e dietës në rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare dhe vdekshmërisë, autorët analizuan të dhënat nga 116,806 të rritur nga Anglia, Skocia dhe Uellsi, të moshës 37 deri në 73 vjeç dhe një moshë mesatare 56 vjeç. Pjesëmarrësit raportuan ushqimin që kishin ngrënë gjatë 24 orëve të mëparshme, dhe më pas studiuesit identifikuan lëndët ushqyese në grupet ushqimore që pjesëmarrësit kishin ngrënë dhe llogaritën incidencën e sëmundjeve kardiovaskulare dhe vdekshmërisë , duke përdorur të dhënat e pranimeve në spital dhe vdekjeve deri në 2017 dhe 2020. përkatësisht.
Shkencëtarët zbuluan se ata që ndiqnin dietën e parë kishin më shumë gjasa të ishin meshkuj, të rinj, të sfiduar financiarisht, duhanpirës, më pak aktivë fizikisht, obezë ose hipertensivë në krahasim me ata, dieta e të cilëve nuk ishte e lartë në ushqimet që i përkisnin kësaj diete. Në grupin e parë të dietës, njerëzit që ishin më të rinj se 60 vjeç ose mbipeshë ose obezë kishin një rrezik më të lartë të sëmundjeve kardiovaskulare sesa ata që ishin më të vjetër se 60 vjeç ose me peshë normale.
Nga ana tjetër, pjesëmarrësit që ndiqnin llojin e dytë të dietës u zbuluan se kishin një rrezik në rritje të sëmundjeve kardiovaskulare dhe vdekshmërisë, edhe pse ata prireshin të ishin fizikisht aktivë dhe kishin më pak gjasa të pinin duhan ose të vuanin nga obeziteti, hipertensioni, diabeti ose kolesteroli i lartë. Në krahasim me ata që nuk e ndiqnin këtë dietë. Gratë , njerëzit më të rinj se 60 vjeç ose ato që vuajnë nga obeziteti në veçanti kishin një rrezik më të lartë të sëmundjeve kardiovaskulare nëse konsumonin një dietë të pasur me ushqime nga dieta e dytë.
Autorët paralajmërojnë se natyra vëzhguese e studimit nuk lejon përfundime në lidhje me një marrëdhënie shkakësore midis dietës, sëmundjeve kardiovaskulare dhe vdekshmërisë. Për më tepër, duke qenë se të dhënat dietike janë marrë nga vlerësime individuale 24-orëshe dhe jo nga një periudhë e vazhdueshme kohore, ato mund të mos jenë përfaqësuese të dietave të pjesëmarrësve me kalimin e kohës. Hulumtimet e ardhshme mund të eksplorojnë arsyet e mundshme për lidhjet midis dietave të shqyrtuara në këtë studim dhe sëmundjeve kardiovaskulare dhe vdekshmërisë.
“Kërkimi ynë sugjeron se konsumi më i ulët i çokollatës, ëmbëlsirave, gjalpit, bukës me fibra të ulët, pijeve të ëmbla me sheqer , lëngjeve të frutave të standardizuara, sheqerit të tryezës dhe konservuesve mund të shoqërohet me një rrezik më të ulët të sëmundjeve kardiovaskulare ose vdekjes në moshën e mesme. Gjetjet tona janë gjithashtu në përputhje me një studim të mëparshëm që sugjeroi se ngrënia e ushqimeve që përmbajnë më pak sheqer dhe kalori mund të shoqërohet me një rrezik më të ulët të sëmundjeve kardiovaskulare. Gjetjet e këtij studimi mund të përdoren për të krijuar këshillime ushqimore të bazuara në ushqim për të ndihmuar njerëzit të ndjekin një dietë më të shëndetshme dhe të zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare”, përfundon Carmen Piernas, autore e studimit.